Γνωρίζεις στ’ αλήθεια τον τύπο του δέρματος σου;

Γνωρίζεις στ’ αλήθεια τον τύπο του δέρματος σου;

Είναι ένα ερώτημα που πολλές φορές βασανίζει γυναίκες και δευτερευόντως άντρες. Πάμπολλες δε φορές έχουμε κάνει λάθος επιλογές αναφορικά με την καλλυντική μας περιποίηση και ενυδάτωση που μας έχει στοιχίσει σε ξηροδερμία, πλεονάζον σμήγμα, ερεθισμούς κλπ.

Πού οφείλετε ο τύπος του δέρματος μας;

Το δέρμα μας έχει να κάνει με τα γονίδιά μας. Βεβαίως εξωγενείς παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες μπορεί να το επηρεάσουν όπως επίσης και η διατροφή μας, μια πάθηση, οι ορμονικές διαταραχές ή μια φαρμακευτική αγωγή  που λαμβάνουμε.

Πώς θα καταλάβω τον τύπο του δικού μου δέρματος;

Υπάρχουν αρκετά tests που μπορούν να σου υποδείξουν τον τύπο της επιδερμίδας σου. Ένας αρκετά εύκολος τρόπος για να προσδιορίσετε τον τύπο της επιδερμίδας σας είναι η μέθοδος του χαρτομάντηλου.  Μόλις σηκωθείς  το πρωί και πριν πλυθείς, πάρε ένα χαρτομάντηλο και τρίψε το στο πρόσωπό σου. Τα λιπαρά σημεία θα φανούν αμέσως. Ωστόσο, μια δερματολόγος ή μια αισθητικός  είναι σε θέση να σου δώσουν όσες απαντήσεις χρειάζεσαι για την ορθή και αποτελεσματική φροντίδα της επιδερμίδας σου. Γι’ αυτό αξιοποίησε τις γνώσεις των beauty experts γιατί είναι προς όφελός σου. Ακόμη και το πιο ακριβό προϊόν είναι άχρηστο αν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικής σου επιδερμίδας και σίγουρα η εποχή δε συγχωρεί ούτε άσκοπες σπατάλες, ούτε και δερματικές παθήσεις που θα μπορούσες να αποφύγεις.

Σε ποια κατηγορία ανήκεις, λοιπόν; 

Διάβασε προσεκτικά τι προσδιορίζει τον κάθε τύπο της επιδερμίδας του προσώπου και σίγουρα θα αποκτήσεις όσες γνώσεις χρειάζεσαι.

Οι βασικοί λοιπόν τύποι επιδερμίδας είναι:

-η κανονική

-η μικτή

– η λιπαρή

-η ξηρή

Συμπληρωματικοί τύποι θα λέγαμε πως είναι:

-η ευαίσθητη

-η ώριμη

-η αφυδατωμένη

– η άτονη

Κάθε μία από αυτές έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτεί διαφορετική μεταχείριση και φροντίδα.

Κανονική επιδερμίδα: Πρόκειται για την ιδανική επιδερμίδα που η κλινική της εικόνα είναι λεία με ομοιόμορφους πόρους. Ο σωστός καθαρισμός και μια καλή ενυδάτωση είναι αρκετά για να διατηρηθεί υγιής μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Μικτή επιδερμίδα: Η μικτή επιδερμίδα συνδυάζει διάφορους τύπους. Στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, σαγόνι) η επιδερμίδα είναι λιπαρή ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι ξηρή ή κανονική. Φαίνεται ξηρό  το δέρμα, κατά τόπους , όπως  στην περιοχή γύρω από τα μάτια ή τα μάγουλα. Μια καλής ποιότητας ενυδατική κρέμα καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός κρίνονται ως απαραίτητα. Βέβαια, με το πέρας της ηλικίας ενδέχεται να υπάρξει μεταβολή τις επιδερμίδας που σημαίνει πως αν και δεν χρειάζεται εντατική περιποίηση δεν την παραμελείς.

Λιπαρή επιδερμίδα: Το θετικό αυτής της ποιότητας του δέρματος είναι πως δεν σπάει  εύκολα και δε δημιουργεί τόσο εύκολα ρυτίδες και γραμμές. Στον αντίποδα,  την εμφάνισή της κάνει η έντονη λιπαρότητα και γυαλάδα καθώς και η παρουσία σμήγματος. Ενδέχεται , δεν να δείχνει  η επιδερμίδα, σε κάποια σημεία, κάπως θαμπή. Κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας και το καλοκαίρι. Oil free προϊόντα θα μειώσουν την έκκριση. Τέλος αφρώδη καθαριστικά , εν τω βάθει καθαρισμός και απολέπιση, μάσκες κατά της λιπαρότητας και βέβαια η κρέμα που ανταποκρίνεται στη λιπαρή επιδερμίδα με ρυθμιστή λιπαρότητας επιβάλλονται.

Ξηρή επιδερμίδα:  Θέλει εν τω βάθει ενυδάτωση γιατί ερεθίζεται εύκολα, μπορεί να ξεφλουδίσει και αποκτά λεπτούς και λείους πόρους. Της λείπει η υγρασία γι’ αυτό και σπάει εύκολα και γεμίζει ρυτίδες , χωρίς την κατάλληλη φροντίδα ενυδάτωσης. Κρέμες και οροί καθώς και ενυδατικό γαλάκτωμα για τον καθαρισμό θα συμβάλουν στη διατήρησή της ώστε να αποτρέψεις την πρώιμη γήρανση της επιδερμίδας.

Ευαίσθητη επιδερμίδα:  Η εν λόγω επιδερμίδα βάλλεται από τις κλιματολογικές συνθήκες και τα λανθασμένα καλλυντικά. Έτσι, εμφανίζονται ευρυαγγείες, ερεθισμοί και κοκκινίλες.  Υποαλλεργικά καλλυντικά ή φαρμακευτικά σκευάσματα βοηθούν , αρκετά.

Ώριμη επιδερμίδα:  Συνήθως μιλάμε για επιδερμίδες γυναικών +50 ετών όταν έχει μπει η γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Χρειάζεται σύσφιξη και βέβαια καλή ενυδάτωση για την εξάλειψη των πρώτων σημαδιών γήρανσης, ώστε να ανακτήσει τη σφριγηλότητά  της και τη χαμένη λάμψη.

Αφυδατωμένη επιδερμίδα: Το είδος αυτό της επιδερμίδας ομοιάζει με τη ξηρή και τραβάει και πιθανά τσούζει. Παρουσιάζει δε προδιάθεση για «σπάσιμο». Η ανάκτηση της χαμένης ελαστικότητας τις επιδερμίδας γίνεται με εν τω βάθει ενυδατικές θεραπείες , αναπλαστικές θεραπείες  για παραγωγή κολλαγόνου και κατάλληλες αντιγηραντικές κρέμες.

Άτονο δέρμα:  Είναι απόρροια της ηλικίας καθώς και περιόδων έντονου stress ή φλεγμονών. Επιβάλλεται η ανάκτηση της ελαστικότητας και φωτεινότητας με σχολαστικό καθαρισμό με τονωτικές λοσιόν χωρίς προσθήκη αλκοόλης και δραστικών ενυδατικών κρεμών με πλούσια θρέψη. Θεραπείες από έμπειρες αισθητικούς πάντα κρίνονται ως βοηθητικές.