Κακή διάθεση τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα; Δες πώς θα νιώσεις καλύτερα με μιας!

Κακή διάθεση τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα; Δες πώς θα νιώσεις καλύτερα με μιας!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι προ των πηλών. Γύρω μας υπάρχουν διαφημίσεις με χαρούμενα πρόσωπα, στολίδια σε βιτρίνες και δρόμους που μας θυμίζουν πως πρέπει- ως δια μαγείας να είμαστε μέσα στην καλή χαρά -και η τηλεόραση κατακλύζεται από εορταστικές ταινίες με happy end και ροδομάγουλους Άγιους Βασιλήδες.

Κι’ όμως κάποιοι από εμάς είτε για υπαρκτούς λόγους, είτε γιατί μέσα μας δεν είμαστε καλά νιώθουμε ένα βάρος στην ψυχή μας και τη διάθεση να χωθούμε κάτω από τα σκεπάσματά μας.

Φίλες και φίλοι για να νιώσετε καλά θα σάς πούμε πως αποτελεί κοινή παραδοχή πως οι γιορτές είναι κυρίως για τα παιδιά. Εμείς έχουμε στο μυαλό μας υποχρεώσεις, έξοδα και κούραση που δε μας βγάζουν  εύκολα την παιδικότητα από μέσα μας.

Ποιες διεργασίες είναι βοηθητικές;

  1. Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως δεν υπάρχει υποχρεωτική ευτυχία και χαρούμενη διάθεση. Δεν είμαστε μηχανήματα και προγραμματισμένα κομπιούτερ αλλά άνθρωποι που δικαιούμαστε να πέσουμε σε κάποιες περιόδους, αλλά επιβάλλεται να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν restart.
  2. Όταν κανείς δεν μπορεί να μοιράσει καθήκοντα και τα επωμίζεται όλα, τότε το πρόβλημα της κακοκεφιάς και της αντικειμενικής κούρασης εντείνεται, μαζί και η αρνητική στάση προς τις γιορτές.
  3. Η συνεχής προσπάθεια να αλλάξουμε τους γύρω μας και την οικογένειά μας, πολλές φορές προκαλεί αψιμαχίες. Καλώς ή κακώς η περίοδος των γιορτών είναι η κατ’ εξοχήν περίοδος που περνάει κανείς πολύ χρόνο με τους δικούς του ανθρώπους και μπορεί να παρατηρήσει τη συμπεριφορά τους ή να θυμηθεί το πώς είχαν φερθεί σε αντίστοιχες γιορτινές περιόδους ή και δυσάρεστες μνήμες. Ποια είναι η λύση; Μιλάμε ουδέτερα και φιλικά και καλούμε «συμμάχους» πιο ουδέτερους για αντίβαρο.
  4. Διαχείριση της απώλειας . Κάθε αποχωρισμός πονάει και αυτό είναι γεγονός. Υπάρχουν ψυχοσωματικά προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια (πονοκέφαλοι, γαστρεντερικά συμπτώματα, δερματίτιδες κλπ) που υποδηλώνουν την κακή μας διάθεση. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν δύο επιλογές που και οι δύο είναι απολύτως σεβαστές. Στην πρώτη κάνουμε μια μικρή γιορτή με επίκεντρο τον εαυτό μας. Τρώμε στο καλό μας σερβίτσιο ακόμη και το καθημερινό μας πρωινό, φοράμε τις ακριβές μας πιτζάμες, βλέπουμε ευχάριστες ταινίες, μιλάμε στο τηλέφωνο κλπ. Η άλλη εναλλακτική; Πάμε ένα ταξίδι σε οργανωμένο γκρουπ ή κανονίζουμε κάτι ήσυχο με φίλους.
  5. Κανακεύουμε τον εαυτό μας. Μένοντας στο σπίτι κάνοντας ένα ζεστό αφρόλουτρο με κεράκια γύρω γύρω, μουσική και ένα ποτήρι κρασί αυτομάτως χαλαρώνουμε. Δεν έχει κόστος αλλά ανεκτίμητη αξία. Η κακή διάθεση πολλές φορές προέρχεται και από σωματική κούραση.
  6. Κάνουμε αν μπορούμε ένα μικρό δώρο στον εαυτό μας που μας ανέχτηκε για έναν ολόκληρο χρόνο. Δεν έχει σημασία η αξία του αλλά η διάθεσή μας να μας επιβραβεύσουμε.

Όπως και να έχει δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν πρέπει να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες, να στήνουμε τους εαυτούς μας στον τοίχο και να νιώθουμε αδικημένοι. Ακόμη και η φαινομενικά μίζερη διάθεσή μας και ψυχολογία είναι πιο ευχάριστη αν την παραδεχτούμε και κάνουμε μικρές αλλά «χειρουργικές ενέσεις» θετικής σκέψης. Πάντα υπάρχει χειρότερο και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και ευπροσάρμοστοι.