Ηλιακή ακτινοβολία: Πώς μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς τις βλαβερές του επιπτώσεις ;

Ηλιακή ακτινοβολία: Πώς μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς τις βλαβερές του επιπτώσεις ;

Ο ήλιος αναμφίβολα είναι πηγή ζωής. Το καλοκαίρι άλλωστε είναι συνυφασμένο με θάλασσα, πολλές βόλτες  στην ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους και βέβαια έκθεση στον ήλιο. Θεωρούμε, μάλιστα, πως ένα μαυρισμένο κορμί είναι υγιές. Ωστόσο με την τρύπα του όζοντος οι ακτίνες του ηλίου  μεταξύ 12:00 -16:00 το μεσημέρι είναι επιβλαβείς για το δέρμα μας (σώμα και πρόσωπο). Είναι καλό, αν μπορούμε, να μην εκτιθέμεθα στον ήλιο εκείνο το χρονικό διάστημα ειδικά χωρίς καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 30 έως  50  ανάλογα με την ποιότητα του δέρματός μας, το πόσο λευκό είναι και βέβαια τι φωτοευαισθησία που έχει η επιδερμίδα. Οι γιατροί και οι επιστήμονες προτείνουν για ολοκληρωμένη προστασία το χρονικό αυτό διάστημα να μη φοράμε διάφανα ρούχα και να είμαστε σε σκιερό περιβάλλον.

Το αντηλιακό το εφαρμόζουμε όποτε ιδρώνουμε ή  βρεχόμαστε ακόμη και κάτω από ανοιχτόχρωμα ρούχα ή διαφάνειες και επιβάλλεται να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες.

Ας πάρουμε μια εικόνα του τι μπορεί να μάς συμβεί αν καθόμαστε στον ήλιο χωρίς προστασία:

Πρόωρη γήρανση του δέρματος: Το μπρούτζινο” χρώμα που αποκτάμε χωρίς αντηλιακή προστασία με μεγάλο δείκτη, είναι ερωτικό και sexy αλλά στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα τραυματισμού της ανώτερης στιβάδας  του δέρματος. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) επιταχύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης και αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Έγκαυμα α’ βαθμού: Το ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Είναι οδυνηρό , πονάει και τσούζει και ίσως ξεφλουδίσει. Οι  κρύες κομπρέσες, η αλόη και οι ενυδατικές κρέμες καθώς και το γιαούρτι δρουν βοηθητικά γιατί «αρπάζουν» τη φλόγωση και παράλληλα ενυδατώνουν την περιοχή.

Έγκαυμα β’ βαθμού: Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, οίδημα και φλύκταινες στην επιδερμίδα. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε δερματολόγο ή τουλάχιστον σε φαρμακοποιό που θα μάς συστήσει τη θεραπεία που χρειάζεται. Δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες και δεν σπάμε τις φουσκάλες γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Ρυτίδες: Θα έχετε παρατηρήσει πως όσοι δουλεύουν στην ύπαιθρο έχουν πολλές ρυτίδες και το πρόσωπό τους δείχνει πρόωρα γερασμένο. Αυτό είναι συνέπεια της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία. Η ελαστίνη διασπάται και το δέρμα σταδιακά αρχίζει να κρεμάει και να χάνει τη φυσική του ελαστικότητα.

Ανομοιόμορφος χρωματισμός επιδερμίδας –δυσχρωμίες:  Το δέρμα γίνεται πιο σκούρο σε κάποια σημεία και σε άλλα είναι πιο ανοιχτό. Αυτό είναι έντονα εμφανές σε επιδερμίδες που από φύση είναι ανοιχτόχρωμες. Το αποτέλεσμα είναι απλά αντιαισθητικό.

Φακίδες: Είναι πιο ορατές το καλοκαίρι, ιδίως σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Οι φακίδες δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία εκτός  εάν αλλάξουν κλινική εικόνα όπως μέγεθος, σχήμα, χρώμα και προκαλούν πόνο. Ενδέχεται τότε να μη μιλάμε για τις χαριτωμένες φακίδες αλλά για κάτι σοβαρό που μπορεί ακόμη και να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος.

Μέλασμα -Πανάδες: Η κλινική τους εικόνα παρουσιάζει καφέ κηλίδες στα μάγουλα, τη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι.  Μπορείτε να τις αποφύγετε αν φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50+.

Σημάδια γήρανσης: Τα σημάδια γήρανσης είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς  έκθεσης στον ήλιο και αυτός είναι ο λόγος που τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές του δέρματος που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος.

Μελάνωμα: Πιθανές ενδείξεις μελανώματος περιλαμβάνουν μια αλλαγή στην εμφάνιση ή το χρώμα μιας ελιάς. Μπορεί να θεραπευτεί αν εντοπιστεί και θεραπευτεί σε αρχικό στάδιο.